Vicdanı Hür Müsün, Cebi Gür Müsün ?

Vicdanı Hür Müsün, Cebi Gür Müsün ?
Vicdanı Hür Müsün, Cebi Gür Müsün ?

Kendinize hangi aynadan baktığınız çok önemlidir. Baktığınız her ayna sizi yansıtır ama hepsi başka başka insanlar gösterir. Bazı aynalar pusludur, kusurlarınızı göremezsiniz. Bazı aynalar olduğu gibi gösterir, bu moralinizi bozabilir ama kusurlarınızın da farkına varmanızı sağlar. Tehlikeli bir ayna da vardır ki, o da dev aynasıdır. Kusurları tamamen kapatır, sizi muhteşem gösterir, herkesten üstte olduğunuzu zannedersiniz. Ne yalan söyleyeyim, bu aynaları kullanan insanlara acıyorum. Çünkü dev aynasına baktığınızda kendinizi mükemmel görürsünüz, bunun ardından kibir gelir. Kibir bir insanın vücuduna giren en büyük zehirdir. Kendini bile isteye zehirleyen insanlar için de elinizden gelen tek şey acımaktır.

Hayatta tek ihtiyacınız olan bir boy aynasıdır. Çünkü önemli olan kendinizi nerede gördüğünüz değil, nerede olduğunuzdur. Tabii ki hep yüksekleri hayal edin ve kendinizi oralara taşımak isteyin. Ancak ne kadar yükselirseniz yükselin, dev aynasına bakıp kendinizi kibirle zehirlemeyin. Böyle bir insan olduğunuzda herkes size saygı duyuyor olabilir, dışarıdaki pek çok insan tarafından seviliyor da olabilirsiniz. Fakat içinizi görecek kadar yakın olduklarınız da sizin için aynı şeyi düşünüyor mu? Peki siz ben iyi bir insanım, bulunduğum yere sadece kendi çabamla geldim diyebiliyor musunuz? Hiç sanmıyorum. Çünkü böyle insanlar genelde baba parası, amca desteğiyle bir yerlere gelmiş, kibri kendine kıyafet biçmiş, gerçek mutluluğu asla yakalayamamış çünkü mutlu edememiş insanlar olurlar. Bu sahte mutluluğun peşinden koşmayın.

Sahip olduğunuz ne olursa olsun onunla böbürlenmeyin. Çok güzel olabilirsiniz, çok para kazanabilirsiniz, güzel okullarda okumuş, özgüvenli biri de olabilirsiniz. Tüm bunlarla övünmeye başladığınız gün aslında hepsini çöpe atmış olursunuz. Nerede kaldı insanlık değerleriniz? Çok önemli olan adamlık, namus, ahlak kavramları önemini yitiriverdi değil mi? İyi olan her şeyden uzaklaştınız çünkü şerefi, kibir ile takas ettiniz. Başta mutlu olduğunuzu zannettiniz. Sonrasında ne olur biliyor musunuz? Kırdığınız kalplerin parçaları yüreğinize batar. Kocaman kalabalık içinde yapayalnız kalırsınız. Pek çok insan bunu göremez ama bir gün muhakkak kilidinizi açan biri olur. Bu aşamadan sonra elinizdekinin kıymetini bilip, insani değerlerinize geri de dönebilirsiniz; gerçekleri size gösterdiğinde zehrinizi akıtıp kibrinize de sarılabilirsiniz.

Nasıl bir insan olmak istediğinizi her zaman kendiniz belirlersiniz. Başınıza ne gelirse gelsin karakterinizden ödün vermemelisiniz. Karşınızdakini bulunduğunuz mevki ile ezmeden önce bir kez daha düşünün. O da sizinle aynı imkanlara sahip olsaydı nasıl olurdu? Kibrin size yaptırdıklarına bir bakın. Böyle bir insan mı olmak istiyorsunuz gerçekten? Yalnız, kibirli, mutsuz… Başarıya ulaşmak için böyle şeylere ihtiyacınız yok. İyi olarak da başarılı olabilirsiniz. Hatta çok daha başarılı olabilirsiniz. Çünkü zor olanı başarmışsınız demektir. Bir arkadaşım zor bir anımda bana şöyle söylemişti; kötü olmak, kalp kırmak kolaydır, acizliktir; zor olan iyi kalmaktır, sen kalp kırmadın kendinle gurur duy! Ne doğdu söylemiş değil mi? İnsanlar kötülük yaparken yaşadıklarının arkasına sığınmaya bayılır. İşte bu kesinlikle acizliktir. Kötülüklere rağmen iyi kalabilmek, kalp kırmamak, üstten bakmamak zordur. Siz hem iyi bir insan olup hem başarılı olduysanız işte o zaman başarmışsınız demektir.

Kibirli insanlarla karşılaştığınızda da sadece onlara acıyıp geçin. Onlar zaten kaybetmiştir, hatta kaybetmeye devam edecektir. Sırf kendi için yaşayan, özü sözü bir olmayan, bugün başka yarın başka davrananlar ne mutlu edebilir ne mutlu olabilir. Bırakın ben başarılıyım diye diye yalnızlıklarında boğulsunlar. Siz de güzel kalbinizi hak eden iyi insanlarla yeni yolculuklara başlayın. Hayatınıza alacağınız insanda şerefin varlığını, kibrin yokluğunu arayın. Şunu da asla unutmayın ki öyle bir insan kırdığı kalbin ağırlığında ezilecek, yaptığı yanına kalmayacak, elbet bir gün pişman olacaktır. Siz ise o gün yeni başarılara imza atmış, yeni mutluluklara yelken açmış olacaksınız.

Kendinize hep şunu sorun; vicdanı hür müyüm, cebi gür müyüm? Cevap sizi rahatsız etmiyorsa olmuşsunuz demektir. Kalp kıran elbet üzülecek, kalbi kırılan elbet gülecektir. İyi insan olmanız, iyi insanlarla karşılaşmanız dileğiyle…

Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Paylaşımlarınız çoook güzel tebrikler...
    Siteme Beklerim https://youtubeguncelhaber.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Daha önce de söylediğim gibi, ziyaret ettiğim her seferinde güzel şeyler alıp gittiğim bir blog. Yine değerli bir yazı olmuş, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman bir insanda güzel şeyler bırakabilmektir amacım. Mutlu oldum, ben teşekkür ederim.

      Sil
  3. Başarılarınızın devamını diler kendi bloğumada beklerim
    http://www.umudunpesinden.com/

    YanıtlaSil